Ajuta FSS

Buletin de știri Perioada Iunie - August 2015

Buletin de știri Perioada Iunie - August 2015

DOAMNE AJUTĂ!

Primiți acest buletin de știri, din dorința de a vă informa cu privire la activitățile desfășurate în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță.
Lunile iunie, iulie și august au adus bucurie și voie bună în sufletele copiilor dar și a beneficiarilor din centrele Fundației Solidaritate și Speranță.

Centrul de zi pentru copii
Sfânta Marina

 

         Luna iunie a fost o lună specială pentru copiii Centrului de zi Sfânta Marina, întrucât micuții au avut parte de două evenimente importante, la care și-au demonstrat talentele artiste. La inițiativa Junior Chamber Internațional (Tânăra Cameră de Comerț) Iași, s-a organizat Campania Din suflet pentru educația copiilor! unde, alături de copiii de la Sound Art, au petrecut momente frumoase de cântec, jocuri și voie bună.

                             

           Și anul acesta tradiția s-a respectat prin organizarea concertului caritabil Zâmbește Copile! Aflat la ediția a IV-a, concertul s-a bucurat de prezența tuturor copiilor beneficiari ai celor două Centre de zi din cadrul Fundației Solidaritate și Speranță, alături de Juniorii Operei Naționale Iași, Corul de Copii Muzica Viva și micii artiști pregătiți la Palatul Copiilor Iași. Împreună au oferit pe scena sălii Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților un spectacol plin de culoare și bucurie, dedicat zilei copilului, celebrată la 1 iunie.
           Pe tot parcursul verii, în cadrul Clubului de vară, copiii Centrului de zi Sfânta Marina au avut parte de zile frumoase și pline de activități sociale, educative și artistice, atât în spații închise cât și în parcuri sau chiar la locul de joacă de la McDonalds, menite să îi ajute să își dezvolte latura creativă și pe cea personală.   
          Atelierul de pictură le-a oferit copiilor o experintă unică sub îndrumarea domnului coordonator Cristian Bistriceanu - grupa seniori și a doamnei Elena Oboroceanu, coordonator - grupa de juniori, au învâțat să picteze icoane pe sticlă și lemn dar și pictură decorativă pe piatră, sticlă și peisaje. Doamna Marina Boaru, reprezentant al Asociației Ateliere PRO și Alina Bărbieru i-au învățat pe copii să picteze mulaje de ipsos prin tehnica de culori acrilice pe bază de apă.

              

            În cadrul Olimpiadei de creație literar - duhovnicească, organizată de Fundația Solidaritate și Speranță a Arhiepiscopiei Iașilor, au participat copii proveniți din medii sociale defavorizate, care se confruntă prematur cu sărăcia, nedreptatea, deznădejdea și lipsa perspectivelor și care primesc sprijin specializat în constuirea unui viitor mai sigur prin Centrele de zi pentru copii înființate în cadrul Bisericii Ortodoxe Române și acreditate conform normelor în vigoare.
           Aflată la ediția a III-a, manifestarea a jurizat performațele a 16 micuți sârguincioși și talentați care primesc sprijin în prevenirea abandonului școlar și în pregătirea lor pentru viață prin: Centrul Educațional Creștin Ortodox Cetatea Sfântului Ștefan cel Mare din Bârlad, jud. Vaslui (Episcopia Hușilor), Asociaţia Filantopică Medical Creștină Christiana Filiala Cluj (Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului), Centrul de zi aparținând Fundației Sfântul Sava din Buzău (Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei), Centrul de zi pentru Copii Sfântul Arhanghel Rafail, sat Holt, comuna Letea Veche, Județul Bacău; (Episcopia Romanului și Bacăului), Centrul de zi pentru Copii Sfântul Dionisie Exiguul Hârja, com. Oituz, județul Bacău (Episcopia Romanului și Bacăului), Centrul de zi aparținând Asociației Casiana din Tulcea (Episcopia Tulcii), Centrul de zi pentru copii Sfânta Marina al Fundației Solidaritate și Speranță Iași; (Arhiepiscopia Iașilor), Centrul de zi pentru copii Mia Casa Inculet, Bârnova, al Fundației Solidaritate și Speranță Iași; (Arhiepiscopia Iașilor).
 

        

         Bucuria majoră pentru o parte din copiii Centrului de zi Sfânta Marina a fost tabăra de creație ”Aripi de înger”, la Savinești – Piatra Neamț, în perioada 17 – 26 august, organizată de Parohia Sfinții Voievozi.
În tabără, copiii au luat parte la diferite activități sociale, educative și artistice, s-au împrietenit cu ceilalți copii veniți din județele Botoșani, Suceava și Neamț. S-au bucurat și de excursii în zona orașului Piatra Neamț, unde au putut vizita monumente istorice, muzee și lăcașuri de cult, s-au plimbat cu telegondola, au fost la ștrandul Municipal Piatra Neamț și la baza hipică Virgil Bărbuceanu.

         Copiii centrului nostru au obținut și câteva premii la activitățile desfășurate în tabăra de creație ”Aripi de înger”:
-    Premiul I pentru cel mai bun artist plastic – Lavinia Petronela Fechet,
-    Premiul al II-lea pentru cea mai originală lucrare artistică  - Bianca Petroi,
-    Premiul al III-lea pentru cel mai bun artist muzical – Alexandru Coșarcă,
-    Mențiune pentru pictură pe sticlă – Teodor Tudor,
-    Premiu pentru inițiativă – Ștefania Sighidin,
-    Diplomă pentru cel mai bun dirijor și voluntar – Antonia Coșarcă.       

       Copiii Centrului de zi Sfânta Marina, au avut bucuria de a se alătura manifestărilor din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu, aflat la ediția a III – a, organizat de Asociația Iubire și Încredere.
 

Centrul de zi pentru copii
Mia Casa Inculeț

         Perioada verii pentru beneficiarii Centrului de zi Mia Casa Inculeț din Bârnova a adus voie bună și multe evenimente cu încărcătură emoțională dar și cu satisfacție pe măsură.
În luna iunie, copiii au participat la cea de a IV- a Ediție a Concertului caritabil ”Zâmbește copile!”, alături de Centrul de zi pentru copii Sfânta Marina, Juniorii Operei Naționale Iași, Corul de Copii Muzica Viva și micii artiști pregătiți la Palatul Copiilor Iași. Ziua s-a încheiat cu o înghețată delicioasă savurată la Palas Mall din Iași.

      

          Au fost vizitaţi de bunii lor prieteni de la Facultatea de Teologie care nu au uitat de ziua lor și le-au adus multe daruri frumoase. Mulțumim pe această cale domnului Mirel Mihail Gălușcă pentru susținere și implicare!
         Participarea la cea de a III-a ediție a Olimpiadei naționale de creație literar- duhovnicească, dedicată copiilor asistați social din mai multe centre de zi din întreaga țară, aflate sub coordonarea Bisericii Ortodoxe Române, s-a încheiat cu obținerea premiului III de către Chisălită Ancuța și mențiune de către Marchidan Gheorghe.
          Cu ocazia Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu, aflat la ediția a III – a, organizat de Asociația Iubire și Încredere, copiii centrului au avut ocazia să participe la concertele desfășurate timp de șapte zile.

                 

       Pe data de 9 Iulie a fost organizată în cadrul Centrului o intâlnire cu toți angajații Fundației Solidaritate și Speranță, precum și cu donatorii, sponsorii și toţi cei ce au sprijinit într-un fel sau altul proiectele acesteia. Aceștia din urmă au primit diplome de mulțumire și distincția de ”Prieten” ai Fundației Solidaritate și Speranță.

       Luna august s-a încheiat cu vizita doamnei Berit Lanke (finanțatorul centrului de zi pentru copii Mia Casa Inculeț din Norvegia) și a doamnei Crina Sandu. În semn de bucurie și de recunoștință pentru ajutorul oferit, copiii centrului le-au oferit felicitări și mici daruri făcute de ei cu toată dragostea.

       

Cantina  socială 
Sfântul Sava

       Pe parcursul lunilor de vară ( iunie, iulie și august)  s-au prezentat în cadrul programului Cantina Socială Sfântul Sava 466 beneficiari (234 copii și 232 adulti).
S-au desfăşurat activităţi de vizită și la domiciliu, activități de informare, de consiliere şi facilitare a  accesului la alte servicii specializate. Persoanele asistate au beneficiat de sprijin în depunerea documentației necesare eliberării certificatului de încadrare în grad de handicap în vederea integrării sociale a copiilor şi adulţilor. Dintre aceștia, o parte au beneficiat de transportul gratuit al prânzului la domiciliu fiind persoane nedeplasabile.

      

Centrul de Asistență Socială și Îngrijire la Domiciliu
Sfântul Mina

            Pe toată perioada verii, Centrul de Asistență Socială și Îngrijire la Domiciliu Sfântul Mina a acordat o atenţie constantă identificării de noi cazuri sociale, pentru a veni în sprijinul persoanelor suferinde de boli cronice invalidante sau a celor de vârsta a treia, care se confruntă cu diverse probleme de natură socio-medicală.
Centrul a oferit servicii de îngrijire la domiciliu pentru un număr de 152 beneficiari, persoane vârstnice şi persoane cu boli cronice invalidante.
Persoanele asistate au fost informate asupra situaţiilor de risc şi asupra drepturilor lor sociale, iar acolo unde a fost cazul, au primit sprijin direct în obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap.
Spre bucuria beneficiarilor, aceștia au luat parte la concertul caritabil Zâmbește copile!, ediția a IV-a.
           Pe data de 5 iulie la Teatrul National Vasile Alecsandri, a avut loc Gala Festivalului Concurs Internațional Coral pentru Tineret Gavriil Musicescu ediția a III-a, la care au participat și beneficiari ai Centrului de Asistenţă Socială şi Îngrijire la Domiciliu pentru persoane aflate în dificultate Sfântul Mina.

Centrul de Recuperare şi Îngrijire Medicală
Sfânta Ana

        Pe toată perioada verii, Centrul de Recuperare şi Îngrijire Medicală Sfânta Ana a oferit servicii specializate unui număr de 26 persoane, afectate de boli grave şi invalidante, preluaţi în îngrijire prin contract cu C.A.S. Iaşi. Întreaga echipă medicală a vizat menţinerea sau chiar îmbunătăţirea stării de sănătate a pacienţilor.
Centrul Sfânta Ana a acordat tratamente medicale la domiciliu (tratamente injectabile, perfuzii i.v., administrare medicamente, pansamente, etc.). Majoritatea persoanelor tratate în lunile de vară au beneficiat de ședințe de kinetoterapie si scutece.
        Prin colaborarea cu Direcţia de Asistenţă Comunitară, la Centrul Vovidenia au primit servicii de kinetoterapie un număr de 74 persoane vârsnice.

Proiect POSDRU „Credem în viitorul tău!”! – Prevenirea și corectarea
fenomenului de părăsire timpurie a școlii în rândul
copiilor și tinerilor cu domiciliul în foste zone industrializate
din regiunea de Nord-Est și Sud-Est”

         Proiectul „Credem în viitorul tău!” este implementat în intervalul martie – decembrie 2015 de Fundația Solidaritate și Speranță Iași în parteneriat cu Colegiul Ștefan cel Mare din Hîrlău și „Fundaţia Împreună” din Galaţi și are ca scop prevenirea si corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii în rândul copiilor, preșcolari și elevi, și al tinerilor cu vârsta mai mică de 18 ani, cu domiciliul în foste zone industrializate din regiunile Nord-Est și Sud-Est a țării noastre. Proiectul pune un accent și spre oferirea de servicii populației rome din cele două regiuni.
         În luna iunie, în cadrul proiectului „Credem în viitorul tău!”, au debutat activitățile în Centrul de zi din Iași și în Școlile de sâmbăta din Bârnova, Todirel, Căuești, Dancu, Belcești și Iași.
        În cadrul acestor activități, instructorii educaționali, asistenții sociali și psihologii, oferă servicii de educație formală, de consiliere și orientare psihologică pentru copii, beneficiari ai activităților de tip „școala după școală”, preșcolari și elevi și părinții/tutorii acestora. Numărul total al beneficiarilor direcți din județul Iași este de 300 dintre care 150 sunt copii și 150 sunt părinți sau tutori. Programul educațional este sprijinit și prin oferirea de mese calde zilnice pentru copii în regim de catering.
        În luna august a fost organizată Tabăra de vară de la Muncel la care au participat copiii care beneficiază de serviciile educative, de consiliere și orientare psihologică în cadrul centrelor de zi din Iași, Hîrlău și Galați.
       În luna august, în localitățile Lunca Cetățuii și Podul Iloaiei a debutat programul „A doua șansă” care presupune sprijinirea tinerilor care au abandonat școala prin dezvoltarea abilităților personale ale acestora și furnizarea programelor de utilizare a TIC și de învățare a unei limbi străine. Programul educațional este sprijinit și prin oferirea de mese calde zilnice pentru tineri în regim de catering.

Proiect  POSDRU „Oportunități de ocupare în mediul rural”

       Proiectul „Oportunități de ocupare în mediul rural” este implementat de Fundația Solidaritate și Speranță din Iași în parteneriat cu Ascociația Pro Est din Piatra Neamț și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, domeniul major de intervenție 5.2 ”Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor în ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și ocuparea fortei de muncă”.
       Acest proiect este dedicat persoanelor din mediul rural și vine în sprijinul acestora prin informare și consiliere privind modalitătile de găsire a unui loc de muncă cât și medierea acestora prin ajutorarea lor în realizarea CV-urilor și scrisorilor de intenție necesare la angajare. Persoanele beneficiare sunt din județele Iași, Vaslui, Galați și Brăila.
       De la implementarea proiectului și până la momentul actual 38 de persoane din județele Iași și Vaslui, au fost evaluate și certificate într-o meserie unde au obținut o diplomă de calificare recunoscută și certificată de Autoritatea Națională pentru Calificări (CNFPA), în România și Uniunea Europeană.

Proiect POSDRU „Dezvoltarea Programelor de Studii Universitare
şi Extinderea Oportunităţilor de Învăţare pentru Studenţi şi Piaţa Muncii”

        Fundația Solidaritate și Speranță, Partener 3 în cadrul proiectului „Dezvoltarea Programelor de Studii Universitare şi Extinderea Oportunităţilor de Învăţare pentru Studenţi şi Piaţa Muncii”, cod proiect POSDRU/156/1.2/G/133630, finanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane a organizat cursurile de perfecționare Manager Proiect în județele Suceava și Galați, cursuri accesate de grupul țintă non-studenți în număr de 46 de persoane.

Proiect POSDRU „SPUNE STOP INACTIVITĂȚII!”

       Proiectul ”Spune STOP Inactivității” este implementat de către Fundația Solidaritate și Speranță în parteneriat cu Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare, Asociația Filantropia Oradea, Episcopia Severinului și Strehaiei și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5 "Promovarea măsurilor active de ocupare", Domeniul major de intervenție 5.1 "Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare".
       În perioada iunie - august a fost selectat grupul țintă format din 130 de persoane, șomeri de lungă durată și persoane inactive. Aceștia au primi servicii de consiliere și orientare profesională, individuală și de grup, consiliere privind egalitatea de șanse, mediere etc. Cele 130 de persoane au fost împărțite în opt grupe în funcție de localitatea de reședință după cum urmează: 3 grupe în municipiul Iași; o grupă în localitatea Domnița, com. Țibana, jud. Iași; o grupă în localitatea Podul Iloaiei, jud. Iași; o grupă în localitatea Cozia, jud. Iași, o grupă în localitatea Țibănești, jud. Iași; o grupă în localitatea Dancu, jud. Iași.
       În aceași perioadă, au fost organizate și douăsprezece examene de absolvire pentru beneficiarii cursurilor de formare profesioanlă în regiunea Nord – Est.
Principalele activități în cadrul proiectului au fost: consiliere profesională pentru dezvoltarea abilității și încrederii de sine a persoanelor din grupul țintă și de consiliere în metode și tehnici de căutare a unui loc de muncă și prezentarea la interviuri în regiunea Nord – Est, s-au furnizat servicii de informare și consiliere profesională individuală,
       Au fost susținute activități de consiliere colective privind: întocmirea unui Curriculum Vitae, metode și tehnici de exploarare a carierei, întocmirea unei scrisori de intenție și metode și tehnici de căutare on-line a unui loc de muncă.
       S-au organizat grupe de persoane pentru a le fi furnizate sesiuni de consiliere de grup privind egalitatea de șanse și de gen și respectarea diversității.
      S-au desfășurat pentru beneficiari activități de consiliere individuală cu scopul de a oferi sprijin persoanelor aflate în diferite situații de criză, care interferează în sens negativ cu procesul de dezvoltare și împlinire profesională.
 

Proiect POSDRU ”Parteneriat pentru Reintegrare și Incluziune Socială
a Oamenilor în Nevoie – PRISON”
 

      Fundația Solidaritate și Speranță, partener în cadrul proiectului ”Parteneriat pentru Reintegrare și Incluziune Socială a Oamenilor în Nevoie – PRISON”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 Axa prioritară 6 ,,Promovarea incluziunii sociale’’, Domeniul Major de Intervenție 6.2 ,,Îmbunătăţirea accesului şi a participăriigrupurilor vulnerabile pe piaţa muncii’’ a Dezvoltat și implementat un model de evaluare, dezvoltare profesională și personală.
      S-au furnizat programe și activități suport pentru persoanele private de libertate din penitenciarele celor patru regiuni, în vederea reintegrării socio-profesionale a acestora, s-au efectuat screening-uri de evaluare psihologică iniţială pentru activitatea de adicție dar și activități de consiliere și orientare profesională.
       În vederea reintegrării deținuților din Penitenciarele din județele Constanța, Botoșani, Giurgiu și Brașov pe piața muncii, s-au dezvoltat și furnizat programe și activități suport.
 

Proiect POSDRU “Asistenţă Educaţională şi educaţie remedială cu programe “şcoală după şcoală” şi educaţie de tip “a doua şansă” pentru prevenirea şi corectarea abandonului şcolar la elevi şi diversifcarea serviciilor pentru părinţi/tutori în zone foste industrializate şi în mediul rural. EDU-2R”

      Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiul Baia Mare în parteneriat cu Asociația Filantropică “Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Cotnari, județul Iași, Fundația Solidaritate și Speranță din Municipiul Iași, Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Movileni, județul Iași și “Liceul de Arte Haricleea Darclee” din Brăila desfășoară în parteneriat proiectul „ Asistență educațională și educație remedială cu programe „Școală după școală” și educație de tip „A doua șansă” pentru prevenirea și corectarea abandonului școlar la elevi și diversificarea serviciilor pentru părinți/tutori în zone foste industrializate și în mediul rural. EDU_ 2R POSDRU/181/2.2/S/151574 “ proiect finanțat prin Axa Prioritară 2.2 “Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.2. „Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii”.
     Proiectul are în vedere sprijinirea prevenirii abandonului şcolar și/sau eliminarea/atenuarea efectelor părăsirii timpurii a şcolii, consiliere şi programe de educaţie parentală, care să crească gradul de conştientizare al părinţilor cu privire la rolul important pe care îl joacă în educaţia copiilor lor.
      În cadrul proiectului vor fi dezvoltate servicii de asistenţă educaţională pentru copii, în şcolile din cele trei regiuni (nord-vest, nord-est, sud-est).
Fiecare elev participant va beneficia de următoarele facilităţi: asistenţă educaţională; o subvenţie de 250 lei/lună timp de şase luni; un set educaţional (ghiozdan, rechizite, accesorii educaţionale) în valoare de 800 lei/elev; o masă în cadrul fiecărei întâlniri de lucru; transport, în cazul în care se impune, prin închirierea unor microbuze şcolare.
     De asemenea, vor fi diversificate serviciile de consiliere, inclusiv prin programe de educaţie parentală în trei regiuni (nord-vest, nord-est, sud-est), vor fi furnizate activităţi de tipul „Şcoala după şcoală“, în special cursuri de alfabetizare şi de formare a abilităţilor numerice, timp de şase luni pentru 75 persoane din grupul ţintă.
     Vor fi furnizate activităţi de asistenţă educațională pentru reluarea şi recuperarea educaţiei pentru a accesa programe de tip „A doua şansă“ prin pachete care, timp de şase luni, urmăresc dezvoltarea abilităţilor personale şi dobândirea unor competenţe de bază.
     Activitățile de consiliere a părinților/tutorilor elevilor aflați în risc de părăsire timpurie a școlii au început cu data de 22 iunie 2015 în două locații: Școala Gimnazială „Gh. Asachi”, Iași și Liceul Tehnologic Lungani, Iași. Aceste servicii au fost oferite unui număr de 40 de părinți/tutori, fiind vizați atât cei din mediul urban cât și cei din mediul rural.
      Activitățile de furnizare a activităţilor de tipul ”Şcoală după şcoală” în special cursuri de alfabetizare (Pachet A) și de formare a abilităţilor numerice (Pachet B), pentru 12 elevi aflați în risc de părăsire timpurie a școlii au început în data de 18 iunie 2015 la Școala Gimnazială „Gh. Asachi”, Iași.
     Activitatea de tip ”A doua şansă” a început în luna iunie şi se adresează grupului ţintă format din tineri care au abandonat şcoala şi au sub 18 ani. Această activitate se desfăşoară în satul Crucea din comuna Lungani şi are în grupul ţintă 12 persoane de etnie romă care au părăsit şcoala şi care au o şansă prin acest Proiect de a-şi continua pregătirea şcolară.
 

  

Proiect POSDRU “Pași spre incluziunea profesională
 prin dezvoltarea economiei sociale”

       Proiectul “Pași spre incluziunea profesională prin dezvoltarea economiei sociale”, cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 ,,Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale” se desfășoară în parteneriat de către Primăria comunei Fărcașa, în calitate de aplicant, alături de Fundația Solidaritate și Speranță din Iași, Comuna Oarța de Jos, Asociația Active Thinking – Act și Asociația Profesională de Resurse în Dezvoltarea Comunitară, ultimele două desfășurându-și activitatea în Baia Mare.

      În luna iunie 2015 s-a finalizat recrutarea beneficiarilor proiectului, aparținând grupului țintă, numărul lor total fiind 140 de persoane.
În lunile iulie și august s-au acreditat cursurile de formare profesională (pavator, confectioner asamblor articole textile, peisagist-floricultor), de specializare (formator) și de inițiere (competențe sociale și civice). Tot în luna august au debutat cursurile de formare profesională (360 h) și cele de inițiere – competențe TIC.

     În cadrul Structurii de economie socială (SES) – SC Centru Hipoterapie SRL înființată de Fundația Solidaritate și Speranță Iași, prin proiectul POSDRU/173/6.1/S/148909 ”Pași spre incluziunea profesională prin dezvoltarea economiei sociale” s-a înființat Centrul de hipoterapie și echitație – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

 

© FSS 2024. Toate drepturile rezervate. | ANPC