Buletin de știri luna Septembrie 2015

DOAMNE AJUTĂ!

Primiți acest buletin de știri, din dorința de a vă informa cu privire la activitățile desfășurate în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță.

Centrul de zi pentru copii
 Mia Casa Inculeţ

Luna septembrie a venit cu sunetul de clopoțel și cu cadouri din partea Domnului Dr. Giuroiu Cristi, pentru fiecare copil. Aceștia au primit periuţe și pastă de dinți precum şi materiale informative cu privire la igiena dentară.
    Începutul de lună le-a adus copiilor o tabără gratuită la Schitul Icoana Nouă în județul Neamț. Aceștia s-au putut bucura de drumeții pe muntele Ceahlău și vizite încărcate de emoție la Mănăstirile Durău, Neamț, Vovidenia, Agapia și Văratec.

Ne-am bucurat că am putut achiziționa veselă și tacâmuri noi pentru copiii centrului, datorită domnului Ionuț Berescu. Mulțumim pentru donația în bani către centrul nostru.
     În spiritul responsabilității și din dorința de a se gospodări singuri, copiii au cules merele, nucile și legumele din grădina proprie, pentru a avea peste iarnă.

Deoarece unul dintre obiectivele Centrului de zi pentru copii Mia Casa Inculeț este de a analiza situația socială și economică a persoanelor, familiilor sau grupurilor din comunitatea locală, în luna septembrie s-au efectuat anchete sociale. Cu această ocazie, revederea cu toți părinții a adus un strop de fericire pe chipurile lor. Au putut să-și mai împărtășească din necazurile și greutățile cu care viețile lor sunt împovărate zilnic.

Cantina socială
Sfântul Sava

În spiritul dragostei creștine, Fundația Solidaritate și Speranță a organizat un pelerinaj la mai multe mănăstiri din nordul Moldovei. Această călătorie a adus recreere și socializare pentru persoanele suferinde de boli cronice invalidante și persoanele de vârsta a treia, care se confrunta cu diverse probleme de natură socio – medicală.
     Pentru a veni în sprijinul lor și a le arăta că toți suntem egali în fața lui Dumnezeu, pelerinii au fost întâmpinați cu multă dragoste și căldură de către preoți, care le-au vorbit despre credință, iubirea față de Dumnezeu și alte lucruri duhovnicești.

În luna septembrie, în cadrul programului Cantina Socială Sfântul Sava s-au prezentat 157 beneficiari ( 78 copii și 79 adulți).
     S-au desfășurat activități de vizită la domiciliu, activități de informare, de consiliere și facilitare a accesului la alte servicii specializate. Persoanele asistate s-au bucurat de sprijin în depunerea documentației necesare eliberării certificatului de încadrare în grad de handicap dar și ajutor în vederea integrării sociale a copiilor și adultilor.
Persoanele cu dificultate în deplasare sau nedeplasabile s-au putut bucura, de transportul gratuit al prânzului la domiciliu.

Centrul de zi pentru copii
Sfânta Marina

Atelierul de pictură început în vară, a continuat și luna aceasta pentru copiii Centrului de zi Sfânta Marina, aducându-le bucurie în suflet si noi medote de a se redescoperi prin prictură. Au învâțat și o nouă tehnică de pictură Dactilopictura – Pictura cu degetele.
     În această perioadă, copiii îndrumați de doamna Prof. Coșarcă Liliana au fost alături de doamna Florentina Beltran pentru lansarea cărții dânsei intitulată Povestind Matematica, dedicată copiilor. Aceștia au avut bucuria de a susține un mini-concert în cadrul lansării de carte.

Pe această cale dorim să-i mulțumim doamnei Florentina Beltran pentru bunătatea sufletului ei, deoarece va dona 20% din banii încasați din vânzarea cărții Povestind matematica. De asemenea, mulțumim și familiei Irimia pentru toate dulciurile și rechizitele școlare dăruite din suflet.
      Pentru că luna septembrie înseamnă sunet de clopoțel, ghiozdane și rechizite școlare, copilașii centrului nostru au primit în dar pentru începerea anului școlar câte un ghiozdan prin cu rechizite.

Toate aceste lucruri au fost posibile datorită concertului caritabil Suflete pe portativ, organizat de studenții Masteratului Analiză și Strategii de Marketing din cadrul FEEA. Invitatul special a fost distinsa soprană Felicia Filip. Alături de aceasta a urcat pe scenă pianistul Andrei Năstase, precum și trupa Transition. Evenimentul a avut loc în data de 18 mai 2015 la Casa de Cultură a Studenților din Iași.
     Pentru a veni în sprijinul dezvoltării personale a copiilor din Centrul de zi Sfânta Marina, aceștia beneficiază de lecții deschise cu diferite teme. Cea mai importantă, credem noi, a fost lecția despre Limbajul semnelor surdo-mute. Copiii au învățat semnele care îi pot ajuta într-o conversație cu persoanele surdo-mute.
     O altă lecție deschisă ce le-a plăcut foarte mult, în care au învățăt foarte multe și despre ei înșiși, a fost tema Conflictul/ Ce este conflictul? Metode de rezolvare a conflictului și principii esențiale de rezolvare.

Centrul de Recuperare și Îngrijire Medicală
Sfânta Ana

În luna septembrie 2015, Centrul de Recuperare şi Îngrijire Medicală Sfânta Ana din cadrul Fundației Solidaritate și Speranță a oferit servicii specializate unui număr de 6 persoane, afectate de boli grave şi invalidante, preluaţi în îngrijire prin contract cu CAS Iaşi. Întreaga echipă medicală a vizat menţinerea sau chiar îmbunătăţirea stării de sănătate a pacienţilor.
      Centrul Sfânta Ana a acordat tratamente medicale la domiciliu (tratamente injectabile, perfuzii i.v., administrare medicamente, pansamente etc.). Majoritatea persoanelor tratate în această lună au beneficiat de ședințe de kinetoterapie și scutece.
      Prin colaborarea cu Direcţia de Asistenţă Comunitară, la Centrul Vovidenia au primit servicii de kinetoterapie un număr de 28 persoane vârsnice.

Centrul de Asistență Socială și Îngrijire la Domiciliu
Sfântul Mina

Pentru a aduce recunoștiință față de Dumnezeu, Centrul de Asistență Socială și Îngrijire la Domiciliu Sfântul Mina în colaborare cu Cantina Socială Sfântul Sava a inițiat un pelerinaj la mănăstirile din nordul Moldovei.
      Încă de la început, beneficiarii s-au arătat deosebit de interesați de această inițiativă. Persoane care de luni sau chiar ani de zile nu au avut prilejul să facă o ieșire, au fost foarte încântate să iasă în natură, să se întâlnească cu alți semeni și să intre în legătură cu mediul încărcat de spiritualitate al mănăstirilor.
     Astfel, în ziua de 15 septembrie, grupul de beneficiari a vizitat mai multe mănăstiri cu  încărcătură istorică: Secu, Sihăstria, Schitul Sihla, Agapia ,Văratec, Neamț  precum și peștera Sfintei Teodora de la Sihla  - lăcaș sfânt din zona Neamțului.

La Mănăstirea Sihăstria, grupul de vizitatori a fost întâmpinat cu multă dragoste și căldură de către monahi. Aceștia le-au oferit o masă caldă.
    Costurile pelerinajului au fost acoperite din contribuția proprie a Fundației Solidaritate și Speranță. La activitate beneficiarii au fost însoțiți de personal de specialitate: asistenți sociali, asistent medical, îngrijitori la domiciliu.
    Ecoul din partea beneficiarilor a fost unul favorabil, aceștia fiind foarte încântați și bucuroși de traseul pe care l-au parcurs și de posibilitatea de a socializa cu alte persoane vârstnice.
    Pe parcursul lunii septembrie, Centrul de Asistență Socială și Îngrijire la Domiciliu Sfântul Mina a oferit servicii de îngrijire la domiciliu pentru un număr de 52 beneficiari, persoane vârstnice şi persoane cu boli cronice invalidante.

Centrul de Reabilitare a Persoanelor Dependente de Alcool și alte Droguri
Sfântul Nicolae

Fie ca lumina lui Hristos ce luminează tuturor să ne călăuzească  pentru a fi mai buni, mai iubitori, mai aproape de semeni!

Sub această deviză, Centrul de Reabilitate a Persoanelor Dependente de Alcool și alte Droguri Sfântul Nicole din  cadrul Fundației Solidaritate și Speranță din Iași dorește să aducă bucurie și lumină în sufletele persoanelor cu adicție.
     Pe durata lunii septembrie 2015, s-au înregistrat noi cazuri de persoane care au solicitat ajutor din partea specialiștilor pentru reabilitarea din dependența de alcool, tutun, jocuri de noroc, bulimiei. De asemenea, specialiștii noștri oferă ajutor și suport pentru ameliorarea suferințelor familiei cauzate de conviețuirea alături de o persoană dependentă.
    Luna septembrie a adus pentru beneficiarii centrului nostru seri deschise, unde au putut discuta liber despre teme cum ar fi Mânie și resentimente sau Rolul întâlnilor comune. Aceste teme sunt ca o terapie pentru beneficiari, punandu-se accentul pe iubire și acceptarea de sine sau pe cei din jur.
    În această pe lângă serviciile de consiliere individuală, evaluare psihologică și terapie, beneficiarilor le-a fost facilitată integrarea și participarea la grupurile auto – suportive (Alcoolicii Anonimi, Fumătorii Anonimi și Al-Anon- pentru persoanele codependente).
    În perioada 16-18 septembrie a avut loc tabăra terapeutică la Mănăstirea Durău. Au participat membrii grupului Alcoolici Anonimi, în special membrii noi dar și membrii Al-anon. Au fost invitați speciali care iau ajutat pe beneficiari să înțeleagă și să accepte boala dependenței.
Scopul taberei a fost ca beneficiarii să descopere și să își dea seama că soluția pentru boala dependenței este la ei iar primul pas este de a accepta că au nevoie de ajutor.

“Pași spre incluziunea profesională
 prin dezvoltarea economiei sociale”

Proiectul “Pași spre incluziunea profesională prin dezvoltarea economiei sociale” cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 ,,Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale” se desfășoară în parteneriat de către Primăria comunei Fărcașa, în calitate de aplicant, alături de Fundația Solidaritate și Speranță din Iași, Comuna Oarța de Jos, Asociația Active Thinking – Act și Asociația Profesională de Resurse în Dezvoltarea Comunitară, ultimele două desfășurându-și activitatea în Baia Mare.
      Proiectul dezvoltat la Iași de către Fundația Solidaritate și Speranță a Arhiepiscopiei Iașilor a derulat  noi activități puse în slujba semenului aflat în suferință.
      Pe partea activităților legate de grupul țintă, în luna septembrie au fost efectuate servicii de consiliere vocațională și psihologică, orientare profesională prin derularea unor seminarii.
      Discuțiile au fost centrate pe diverse teme incluzând următoarele subiecte: Metode și tehnici de identificare și păstrare a unui loc de muncă, Tehnici de prezentare la un interviu și Pași spre autocunoaștere.
     Luna septembrie a anului 2015 a adus și realizarea mult așteptată în cadrul proiectului general – demararea lucrărilor la Centrul de Hipoterapie și Echitație Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Bârnova, Județul Iași.
      Paralel, în cadrul SC Centru Hipoterapie SRL au fost făcute angajările în posturile vacante de psiholog, kinetoterapeut, îngrijitor animale și instructori de echitație.

Proiect  POSDRU
„Oportunități de ocupare în mediul rural”

Proiectul „Oportunități de ocupare în mediul rural” este implementat de Fundația Solidaritate și Speranță din Iași în parteneriat cu Ascociația Pro Est din Piatra Neamț și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, domeniul major de intervenție 5.2 ”Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor în ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și ocuparea fortei de muncă”.
     Luna septembrie a adus pentru beneficiarii proiectului din regiunea Nord – Est, respectiv sat Satu Nou și sat Solești, apartinând comunei Solești, cursul de Competențe Comune – Competențe Informatice.
      Aceștia au mai beneficiat pe lângă cursuri de servicii de mediere, de consiliere și asistență pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale.

Proiect POSDRU
 „Credem în viitorul tău!”! – Prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie
a școlii în rândul copiilor și tinerilor cu domiciliul în foste zone
industrializate din regiunea de Nord-Est și Sud-Est”

Proiectul „Credem în viitorul tău!” este implementat în intervalul martie – decembrie 2015 de Fundația Solidaritate și Speranță Iași în parteneriat cu Colegiul Ștefan cel Mare din Hîrlău și Fundaţia Împreună din Galaţi și are ca scop prevenirea si corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii în rândul copiilor, preșcolari și elevi, și al tinerilor cu vârsta mai mică de 18 ani, cu domiciliul în foste zone industrializate din regiunile Nord-Est și Sud-Est a țării noastre. Proiectul pune un accent și spre oferirea de servicii populației rome din cele două regiuni.
       Luna septembrie a însemnat continuarea activităților educaționale pentru beneficiarii înscriși la centrul de zi, școlile de sâmbătă și programul de tip a doua șansă.
Odată cu începerea anului școlar, activitățile educaționale sunt preponderent orientate spre sprijinirea copiilor în realizarea temelor dar și pentru fixarea şi consolidarea cunoștințelor dobândite la școală.
      Activitatea asistenților sociali şi psihologilor angajați in proiect a fost concentrata în luna septembrie pe consilierea socio-psihologică a părinților şi tutorilor copiilor înscriși în centrul de zi şi școlile de sâmbătă. Scopul acestor întâlniri a fost îmbunătățirea abilităților de comunicate părinte-copil, conștientizarea importanței educației pentru copii, a suportului afectiv cât şi armonizarea relațiilor familiare.

„Spune STOP Inactivității!”

Sfârșitul de septembrie al anului 2015, a adus pentru Fundația Solidaritate și Speranță finalizarea contractului de finanţare POSDRU/125/5.1/S/131155 ”Spune STOP Inactivității”. Acesta a fost implementat de către Fundația Solidaritate și Speranță în parteneriat cu Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare, Asociația Filantropia Oradea, Episcopia Severinului și Strehaiei și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5 "Promovarea măsurilor active de ocupare", Domeniul major de intervenție 5.1 "Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare".
     Obiectivul general al proiectului a fost îmbunatățirea capacității de ocupare pentru șomerii de lungă durată și pentru persoanele inactive. Prin activitățile desfășurate de către experții de implementare și prin dorința lor de a face fapte minunate pentru cei aflați în dificultate, obiectivul general a fost atins.
     Pe durata implementării, au fost consiliate și informate profesional 968 de persoane, dintre care 288 șomeri de lungă durată și 680 de persoane inactive din regiunile Nord Est, Sud Vest și Nord Vest. De asemenea, din totalul beneficiarilor incluși în grupul țintă, 882 de persoane din mediile urban și rural au beneficiat de formare profesională.

”Parteneriat pentru Reintegrare și Incluziune Socială
a Oamenilor în Nevoie – PRISON”

Fundația Solidaritate și Speranță, partener în cadrul proiectului ”Parteneriat pentru Reintegrare și Incluziune Socială a Oamenilor în Nevoie – PRISON”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 Axa prioritară 6 ,,Promovarea incluziunii sociale’’, Domeniul Major de Intervenție 6.2 ,,Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii’’ a dezvoltat și implementat un model de evaluare, dezvoltare profesională și personală.
    În luna septembrie au fost realizate activități de dezvoltare profesională și personală, s-au furnizat programe și activități suport pentru persoanele private de libertate din penitenciarele din cele 4 regiuni de implementare a proiectului în vederea reintegrării socio-profesionale a acestora.
     În vederea reintegrării deținuților în comunitate din Penitenciarele din județele Constanța, Botoșani, Giurgiu și Brașov, au fost realizare campanii de sensibilizare a opiniei publice.
      A fost stabilită ierarhia acordării premiilor pentru concursul de antreprenoriat organizat în cele patru penitenciare. Un număr de 12 deținuți au fost premiați pentru proiectele realizate în cadrul concursului.

„Dezvoltarea Programelor de Studii Universitare şi Extinderea Oportunităţilor
de Învăţare pentru Studenţi şi Piaţa Muncii”

Fundația Solidaritate și Speranță, Partener 3 în cadrul proiectului „Dezvoltarea Programelor de Studii Universitare şi Extinderea Oportunităţilor de Învăţare pentru Studenţi şi Piaţa Muncii”, cod proiect POSDRU/156/1.2/G/133630, finanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane a organizat la Galați o serie de sesiuni de informare privind Dezvoltarea Durabilă în pregătirea studenților.
     Totodata, la Suceava a fost organizată o întâlnire în cadrul cursului de Perfecționare Manager proiect, acolo au fost stabilite detaliile înainte de examenul final din luna octombrie.

Proiect POSDRU
“Asistenţă Educaţională şi educaţie remedială cu programe “şcoală după şcoală” şi educaţie de tip “a doua şansă” pentru prevenirea şi corectarea abandonului şcolar la elevi şi diversificarea serviciilor pentru părinţi/tutori în zone foste industrializate şi în mediul rural. EDU-2R”

Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiul Baia Mare în parteneriat cu Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Baia Mare, Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Cotnari, județul Iași, Fundația Solidaritate și Speranță din Municipiul Iași, Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Movileni, județul Iași și Liceul de Arte Haricleea Darclee din Brăila desfășoară în parteneriat proiectul „ Asistență educațională și educație remedială cu programe „Școală după școală” și educație de tip „A doua șansă” pentru prevenirea și corectarea abandonului școlar la elevi și diversificarea serviciilor pentru părinți/tutori în zone foste industrializate și în mediul rural. EDU_ 2R POSDRU/181/2.2/S/151574 “ proiect finanțat prin Axa Prioritară 2.2 “Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.2. „Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii”.
      În luna septembrie au avut loc cursurile pentru Asitență Educațională. Aceste cursuri au presupus desfășurarea unor activitițăți interactive de dezvoltare personală și creșterea stimei de sine. Cursul s-a ținut de către trei psihologi în locația din Iași și Lungani.
Activităţile de consiliere şcolară non-formală pentru părinţi/tutori au vizat atât îmbunătăţirea relaţiei familie-şcoală, cât şi conştientizarea importanţei educaţiei în viaţa lor. Totodată, în cadrul întâlnirilor, toți participanții au primit îndrumare și sprijin pentru îmbunătățirea relațiilor cu proprii copii.
        Pentru fiecare dintre participanți a fost întocmit un portofoliu personal de lucru care cuprinde fișele de lucru completate de participanţi.
      În cadrul activităților de tipul ”Școală după școală”, activitățile desfășurate în luna septembrie au fost de actualizare, consolidare și sistematizare a cunoștiințelor dobândite în anii de studiu anterior, dar s-a urmărit și efectuarea temelor pentru acasă.
       În cadrul activităților de tip ”A doua șansă”, activitățile desfățurate în luna septembrie au urmărit predarea și consolidarea cunoștiințelor la discipinele din planul cadru de desfășurare. La cele două nivele II și IV, experții de implementare au consiliat elevii cu privire la conștientizarea faptului că educația este importantă și are un rol decizional pentru viitorul lor.