Ajuta FSS

Buletin de Știri luna Octombrie 2015

Buletin de Știri luna Octombrie 2015

      Luna octombrie a marcat desfășurarea mai multor activități, la care angajații Fundației Solidaritate și Speranță au luat parte cu mare bucurie.
      Pe data de 24 octombrie, am fost prezenți la “Târgul de promovare a sectorului social”, eveniment ce a avut loc în Parcul Copou. Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului Integrare active prin educație și implicare social! și a avut ca scop creșterea vizibilității ONG-urilor și a gradului de conștientizare privind importanța implicării în viața comunității. În acest sens, prin organizarea acestui târg s-a avut în vedere promovarea serviciilor ONG-urilor participante și prezentarea oportunităților de voluntariat comunității ieșene.
     Prin standul amenajat de către noi, am putut să ne promovăm atât obiectivul, valorile și activitățile noastre ca Fundație nonguvernamentală cât și oportunitățile de voluntariat din cadrul Fundației noastre.
Un alt eveniment la care am putut participa, în data de 29.10.2015, a fost Conferința de închidere a proiectului: „Servicii de Evaluare Formare și Incluziune - S.E.F.I.” POSDRU/125/5.1/S/127865, implementat de către Centrul Diecezan Caritas Iași. În cadrul conferinței, au fost prezentate activitățile implementate de către aceștia și gradul de atingere al indicatorilor din proiect.
 

Centrul de Asistență Socială și Îngrijire la Domiciliu
Sfântul Mina
 

     În luna octombrie, Centrul de Asistență Socială și Îngrijire la Domiciliu Sfântul Mina al Fundației Solidaritate și Speranță a acordat o atenţie specială identificării de noi cazuri sociale. Toate aceste lucruri se întâmplă pentru a veni în sprijinul persoanelor suferinde de boli cronice invalidante sau a celor de vârsta a treia, care se confruntă cu diverse probleme de natură socio-medicală.
     Luna octombrie a fost marcată de două evenimente de suflet și emoționante pentru beneficiarii Centrului de Asistență Socială și Îngrijire la Domiciliu Sfântul Mina. Evenimente care le-au readus un zâmbet pe fața împovărată cu probleme.
     Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, pe data de 1 octombrie, a avut loc la Ateneul Tătărași un spectacol de muzică, dans și teatru organizat de Direcţia de Asistenţă Comunitară. În această zi specială, beneficiarii s-au putut bucura de momente artistice deosebite, cadouri şi o tombolă cu premii asigurate de organizatori.

     Pe data de 10 octombrie 2015, s-a desfășurat Festivalul Folcloric Internaţional Trandafir de la Moldova. Spectacolul a fost unul de excepție și s-a realizat cu participarea mai multor artiști, atât din țară cât și din Republica Moldova, Albania, Ucraina și Georgia. Beneficiarii în calitate de spectatori au fost foarte încântați de cântecele și dansurile populare interpretate.
     Pe parcursul lunii octombrie, Centrul de Asistență Socială și Îngrijire la Domiciliu Sfântul Mina a oferit servicii de îngrijire la domiciliu pentru un număr de 50 beneficiari, persoane vârstnice şi persoane cu boli cronice invalidante.

Centrul de Recuperare și Îngrijire Medicală
Sfânta Ana
 

     În luna octombrie 2015, Centrul de Recuperare şi Îngrijire Medicală Sfânta Ana din cadrul Fundației Solidaritate și Speranță a oferit servicii specializate unui număr de 8 persoane. Acești beneficiari ai Centrului sunt afectați de boli grave, invalidante și preluaţi în îngrijire prin contract cu CAS Iaşi. Întreaga echipă medicală a vizat menţinerea sau chiar îmbunătăţirea stării de sănătate a pacienţilor.
     Centrul Sfânta Ana a acordat tratamente medicale la domiciliu (tratamente injectabile, perfuzii i.v., administrare medicamente, pansamente, etc.). Pe lângă aceste tratamente medicale, majoritatea persoanelor  tratate în această lună au beneficiat de ședințe de kinetoterapie si scutece.
     Prin colaborarea cu Direcţia de Asistenţă Comunitară, la Centrul Vovidenia au beneficiat de servicii de kinetoterapie un număr de 25 persoane vârsnice.
 

Cantina socială
 Sfântul Sava
 

     În luna octombrie beneficiarii Cantinei Sociale Sfântul Sava au participat la două evenimente deosebite. Primul eveniment s-a desfășurat în data de 01 octombrie 2015, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice și a avut loc la Ateneul Tătărasi.
     Evenimentul a constat într-un  spectacol de muzică, dans și teatru, organizat de Direcția de Asistență Comunitară. Deasemeni beneficiarii s-au bucurat de cadourile primite dar și de tombole cu premii asigurate de organizatori.
     Cel de-al doilea eveniment care a umplut sufletele beneficiarilor de bucurie, s-a desfășurat în data de 10 octombrie. La acest eveniment, Spectacolul Folcloric Internațional, au participat mai mulți artiști din țară și din alte țări precum Albania, Geogia, Republica Moldova și Ucraina. Beneficiarii Cantinei Sociale Sfântul Sava în calitate de spectatori, au fost încântați de întregul spectacol.
     Pe parcursul lunii octombrie au beneficiat de programul Cantinei Sociale Sfântul Sava un număr de 157 beneficiari (80 copii și 77 adulți).
     S-au desfășurat activități de vizită la domiciliu, activități de informare, de consiliere și facilitare a accesului la alte servicii specializate. Persoanele asistate s-au bucurat de sprijin în depunerea documentației necesare eliberării certificatului de încadrare în grad de handicap dar și ajutor în vederea integrării sociale a copiilor și adultilor.
     Persoanele cu dificultate în deplasare sau nedeplasabile s-au putut bucura de transportul gratuit al prânzului la domiciliu.
 

Centrul de zi pentru copii
 Mia Casa Inculeţ
 

     Luna octombrie a fost așteptată cu bucurie de către copiii Centrului, pentru că s-a organizat un mic concurs de creație. Evenimentele și creațiile din cadrul acestui eveniment au fost închinate Sfintei Cuvioase Paracheva. Cele mai bune poezii și desene au fost premiate cu dulciuri și cărți.
     În data de 2 octombrie, copiii clasei a VIII-a au luat parte la o ședință de orientare școlară și profesională. Ședința a fost susținută la inițiativa doamnei psiholog a Centrului, Gelina Giuroi. Principalele teme discutate în cadrul ședinței au fost despre Ierarhizarea valorilor și Oameni pe care îi admir – Modele de urmat în viață.
    Pentru a veni în sprijinul părinților, pe data de 9 octombrie la sediul Centrului a avut loc o ședință cu toți părinții beneficiarilor. Scopul şedinţe a fost de a instrui părinții cu privire la rolul comunicării în relaţia cu copii. Printre alte subiecte atinse au fost: importanţa comunicării, cum trebuie să comunicăm cu copiii, efectele lipsei comunicării între părinţi şi copii, bariere în comunicarea eficientă, comunicarea agresivă şi comunicarea nonverbală. După şedinţa de informare a fost încheiat un Proces - Verbal unde toţi părinţii au semnat că au luat la cunoştiinţă.
    Pe toată durata lunii, copiii au fost implicați atât în activități de învățare informală menite să le sporească cultura generală cât și în activități menite să încurajeze comunicarea corectă. În orice problemă ivită, voluntarii și angajații Centrului de zi pentru copii Mia Casa Inculeț sunt aproape de copii, îndrumându-i spre o comunicare eficientă în diferite situații oferindu-le și suport în dezvoltarea abilităților de a comunica ușor și eficient
 

Centrul de Reabilitare a Persoanelor Dependente
de Alcool și alte Droguri
Sfântul Nicolae
 

Fie ca lumina lui Hristos ce luminează tuturor să ne călăuzească  pentru a fi mai buni, mai iubitori, mai aproape de semeni!

    În luna octombrie, la Centrul Sfântul Nicolae s-au înregistrat noi cazuri de beneficiari, proveniți din județul Iași și din afara județului. Aceștia au venit la Centru având diferite probleme de consum, nu doar dependețe de alcool ci și de droguri și jocuri de noroc.
    Pe data de 12 octombrie 2015, a avut loc Serata Duhovnicească, la care au participat 24 de persoane, în care s-a discutat deschis despre boala dependenței. Membrii grupului au fost foarte deschiși să împărtășească problemele pe care le-au avut și cum au reușit să le rezolve. Au încercat să îi învețe și pe membrii noi cum să depășească situațiile de criză.
    Ca și invitat special a fost Părintele Dumitru Carp, care a încercat să îi ajute pe membrii grupului A.A. să înțeleagă că a-ți trăi viața într-un mod exemplar te ajută atât pe tine cât și pe cei din jurul tău. Membrii grupului au fost foarte mulțumiți de această întălnire, deoarece atât atmosfera care s-a creat cât și sentimentul cu care au plecat la casele lor a fost unul plăcut și le-a dat mai multă încredere.
    Pe data de 28 octombrie 2015 a avut loc întălnirea comună cu tema „Acceptarea”. Această temă a încearcat să continue tema de la întălnirea trecută, ajutându-i pe membrii noi în mod special.
    Specialiștii Centrului au fost la prevenție la Școala Gimnazială Vasile Conta Iași, la patru clase. I-au informat pe elevii acestei școlii depre boala dependenței, cum să se ferească de consum, cum pot observa un om dependent și cum pot ajuta membrii familiei în cazul în care reușesc să sesizeze probleme de această natură.
    Activității de prevenție au mai avut loc și la Centrul de zi pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbit Proorocul Zaharia din cadrul Direcției de Asistență Comunitară. Această activitate a încercat să le aducă la cunoștință și acestor elevi informații despre problema dependenței.

 

Centrul de zi pentru copii
Sfânta Marina
 

     Luna octombrie a fost îmbrățișată cu bucurie și cu multe activități extrașcolare de către beneficiarii Centrului de zi pentru copii Sfânta Marina.
     Principala activitate a copiilor constă în efectuarea temelor pentru acasă. Aceștia au devenit mai conștiincioși și au realizat că temele școlare îi ajută să-și consolideze cunoștințele nou dobândite dar și favorizează dezvoltarea creativității.
    Atelierul de pictură a devenit activitatea cea mai îndrăgită de către copii, deoarece își pot lăsa creativitatea liberă și se pot juca în voie cu acuarelele. Luna aceasta, sub îndrumarea doamnei pedagog școlar Alina Bărbieru, au învățat o nouă tehnică de a picta – pictura bizantină.
    Fiecare zi petrecută la Centrul de copii Sfânta Marina aduce beneficiarilor diverse activități în aer liber sau în sală, cum ar fi ateliere de lectură, lecții deschise sau diverse jocuri în parc. Toate acestea pentru a-i ajuta pe copii să se integreze în colectivitate, să socializeze dar și să își îmbunătățească vocabularul și să dezvolte abilități practice necesare relaționării eficiente cu cei din jur, fie că sunt adulți sau copii.
    Pe data de 13 octombrie, Centrul a primit vizita doamnei Anda Ilona Șerban, coordonator de programe Advocacy și Fundraising la Fundația United Way România – București.
    Ziua Mondială a spălatului pe mâini, celebrată în ziua de 15 octombrie 2015, a adus copiilor din Centrul de zi Sfânta Marina informații cu privire la importanța igienei mâinilor și efectele secundare ale neîngrijirii lor. După discuții, copiii au putut să-și exprime viziunea asupra celor discutate prin realizare de desene.
     Doamna Marina Boaru, reprezentant al Asociației Ateliere PRO, a făcut o surpriză plăcută celor mai talentați cinci copii ai Centrului. Aceștia au fost invitați la un atelier de creație, desfășurat la Centrul Comercial Pallas, unde au avut prilejul să-și demonstreze talentul la pictură.
     Luna octombrie, a adus copiilor un motiv în plus de veselie și bucurie, prin organizarea unei petreceri surpriză pentru coordonatorul Centrului de zi Sfânta Marina, Lucian Isaicu, a cărei zi de naștere a fost serbată la centru pe data de 23 octombrie 2015. Micuții în semn de mulțumire și apriciere pentru domnul Lucian, au pregătit sala cum au putut mai bine, folosindu-se de imaginație și simple lucruri ce le-au avut la îndemână.
    Mulțumim pe această cale unui grup de studenți la secția Stomatologie din cadrul Universitații de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași, pentru consultațiile oferite gratuit beneficiarilor Centrului și informațiile furnizate cu privire la igiena dentară.
    Împreună cu voluntarii Facultății de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași și ai Facultății de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, s-a aplicat o nouă terapie asupra beneficiarilor Centrului și anume ludoterapia (terapia prin joc). Aceștia s-au jucat cu jucăriile primite în dar de către familia Onișanu.
    Scopul acestei terapii îl reprezintă ajutarea copilului de a depăși experiențele traumatice, stresante din trecut, permite exprimarea sentimentelor, trăirilor și grijilor cât și depășirea barierelor de comunicare și încurajarea modalităților noi de gândire și comportament.
 

Proiect POSDRU ”Parteneriat pentru Reintegrare și Incluziune Socială
a Oamenilor în Nevoie – PRISON”
 

      Sfârșitul lunii octombrie a anului 2015, a adus finalizarea proiectului de finanțare POSDRU/165/6.2/S/141062 „Parteneriat pentru Reintegrare și Incluziune Socială a Oamenilor în Nevoie (PRISON)”.
Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 POSDRU/165/6.2/S/141062, s-a implementat în perioada 23.04.2014 – 22.10.2015 de către Penitenciarul Botoșani, în calitate de solicitant, în parteneriat cu Penitenciarele Poarta Albă, Codlea și Giurgiu, Asociația Institutul Român pentru Educație și Incluziune Socială Galați și Fundația Solidaritate și Speranță Iași
      Obiectivul general al proiectului a fost facilitarea incluziunii sociale și ocupării persoanelor private de libertate din penitenciarele aflate în 4 județe din regiunile Nord-Est, Sud-Est, Centru și Sud - Muntenia prin asigurarea accesului la programe de formare profesională integrate în vederea dezvoltării competențelor profesionale și abilităților în diverse meserii recunoscute pe piața muncii, asistență de specialitate în acțiunile vizând ocuparea și creșterea calității vieții și acțiuni de combatere/diminuare a marginalizării sociale a acestora.
Principalele activități desfăşurate în cadrul proiectului au fost:
    - Dezvoltarea și implementarea unui model de evaluare, dezvoltare profesională și personală și furnizarea programelor și activităților suport pentru persoanele private de libertate din penitenciarele din cele 4 regiuni în vederea reintegrării socio-profesionale a acestora;
   - Programe de calificare/recalificare profesională pentru minim 630 persoane, din care 40 de etnie rromă;
   - Dezvoltarea și furnizarea serviciilor sociale de suport, consiliere și orientare profesională în carieră pentru deținuți;
   - Derularea unor programe și activități specifice vizând dezvoltarea abilităților pentru o viață independentă;
   - Derularea unor programe și activități specifice suport pentru persoanele dependențe;
   - Derularea unor programe de dezvoltare a inițiativei antreprenoriale în rândul deținuților și organizarea unor concursuri de proiecte antreprenoriale plecând de la situația reală în care se află deținuții (nivel de calificare, suport material și familial), evaluarea acestora și premierea celor mai bune 5 proiecte din fiecare unitate parteneră;
   - Organizarea unor campanii vizând schimbarea atitudinii sociale față de persoanele aflate și/sau liberate din detenție la nivelul comunităților de apartenență;
   - Implementarea unui nivel calitativ superior al activităților cu deținuții prin programe de pregătire a angajaților, grupuri de lucru, schimburi de bune practici;
   - Organizarea și desfășurarea a unor burse a locurilor de muncă pentru deținuți;
   - Realizarea unui studiu de impact cu privire la schimbările survenite asupra persoanelor aflate în detenție sau care au fost anterior în detenție, prin participarea la programe și activități vizând incluziunea socială.     Grupul ţintă în acest program a fost format din 1960 persoane private de libertate, custodiate din Penitenciarele Botoşani, Poarta Albă, Codlea și Giurgiu care s-au calificat în 16 tipuri de meserii și 300 de angajați ai instituțiilor.
    Acest proiect s-a integret în seria principalelor politici comunitare care s-a adresat nevoilor de integrare pe piaţa forţei de muncă a persoanelor aflate în situaţie de risc, şi anume, Strategia Europeană de Ocupare şi Cadrul Strategic pentru Egalitatea de Şanse.

 

Proiect POSDRU
„Oportunități de ocupare în mediul rural”
 

     Proiectul „Oportunități de ocupare în mediul rural” este implementat de Fundația Solidaritate și Speranță din Iași în parteneriat cu Ascociația Pro Est din Piatra Neamț și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, domeniul major de intervenție 5.2 ”Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor în ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și ocuparea fortei de muncă”.
     În luna octombrie, principalele activități din cadrul proiectului, au fost de a recruta beneficiari din mediul rural, respectiv din județele Iași și Vaslui, în vederea evaluării și certificării competențelor profesionale.   
     Aceștia au beneficiat și de sprijin prin informare și consiliere privind modalitătile de găsire a unui loc de muncă cât și medierea acestora prin ajutorarea lor în realizarea CV-urilor și scrisorilor de intenție necesare la angajare.
     Meseriile în care s-au putut certifica în mod gratuit în luna octombrie, au fost: lucrător în comerț, brutar, cofetar – patiser, zidar, instalator instalații tehnico – sanitare și de gaze.  În urma acestor certificări, beneficiarii, au obținut o diplomă de calificare recunoscută și certificată de Autoritatea Națională pentru Calificări (CNFPA), în România și Uniunea Europeană.

 

Proiect POSDRU
“Pași spre incluziunea profesională
 prin dezvoltarea economiei sociale”
 

       Proiectul Pași spre incluziunea profesională prin dezvoltarea economiei sociale cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 ,,Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale” se desfășoară în parteneriat de către Primăria comunei Fărcașa, în calitate de aplicant, alături de Fundația Solidaritate și Speranță din Iași, Comuna Oarța de Jos, Asociația Active Thinking – Act și Asociația Profesională de Resurse în Dezvoltarea Comunitară, ultimele două desfășurându-și activitatea în Baia Mare.
       Pe partea activităților legate de grupul țintă, în luna octombrie au fost efectuate servicii de consiliere vocațională și psihologică, orientare profesională prin derularea a două cursuri de competențe sociale și civice. Deasemenea au fost derulate cu succes două cursuri de competențe informatice. De cele patru activități distincte s-au bucurat un număr de 56 de beneficiari care au plecat acasă cu informații și cunoștințe noi de consiliere vocațională și psihologică.
       Marea realizare a lunii octombrie în proiectul nostru a fost derularea unui pas decisiv în conturarea Centrului de Hipoterapie și Echitație Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Bârnova.
       Cu entuziasm au fost primiți primii cai de care se vor bucura copii ce vor fi beneficiarii centrului nostru. De la Herghelia Rădăuți din județul Suceava au fost achiziționate prin licitație publică patru cabaline din rasa shaghia arab.


Proiect POSDRU “Asistenţă Educaţională şi educaţie remedială cu programe “şcoală după şcoală” şi educaţie de tip “a doua şansă” pentru prevenirea şi corectarea abandonului şcolar la elevi şi diversificarea serviciilor pentru părinţi/tutori în zone foste industrializate şi în mediul rural. EDU-2R”
 


      Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiul Baia Mare în parteneriat cu Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Baia Mare, Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Cotnari, județul Iași, Fundația Solidaritate și Speranță din Municipiul Iași, Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Movileni, județul Iași și Liceul de Arte Haricleea Darclee din Brăila desfășoară în parteneriat proiectul „ Asistență educațională și educație remedială cu programe „Școală după școală” și educație de tip „A doua șansă” pentru prevenirea și corectarea abandonului școlar la elevi și diversificarea serviciilor pentru părinți/tutori în zone foste industrializate și în mediul rural. EDU_ 2R POSDRU/181/2.2/S/151574 “ proiect finanțat prin Axa Prioritară 2.2 “Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.2. „Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii”.
       În luna octombrie, în cadrul proiectului, s-au desfășurat 96 de ore de asistență educațională în care s-a urmărit creșterea stimei de sine și combaterea abandonului școlar la 40 de elevi ai clasei a V-a din Iași și Lungani din județul Iași. În cadrul activităților s-au realizat jocuri și focus – grupuri, ce au urmărit un nivel de interacțiune potrivită și comunicare interpersonală.
       De asemenea, s-au desfășurat 66 de ore de activități cu 40 de părinți din Iași și din Lungani, județul Iași, activități ce au ca scop consilierea părinților ce au copii în situații de risc de abandon școlar.           
       Participarea părinților la activități s-a dovedit a fi un succes deoarece comunicarea cu școala este mult mai deschisă și mai adecvată, elevii se simt mai susținuți și mai apropiați de părinții care își însușesc tehnici de comunicare și de dezamorsare a conflictelor.
       S-au organizat și monitorizat activitățile de educație parentală care s-au desfășurat în Centrul de Consiliere Școlară non-formală pentru părinţi (CSP), la Școala Gimnazială Gheorghe Asachi din Iași. S-a monitorizat realizarea materialelor de către contractantul serviciului ( Fundația Holt ) ce vor fi prezentate în cadrul sesiunilor de Educație Parentală.
       În cadrul activităților de tip A doua șansă au fost derulate activități didactice destinate celor 12 persoane care au părăsit de timpuriu școala, în localitatea Crucea, județul Iași. Acestea sunt structurate în cadrul proiectului în activități care urmăresc dobândirea unor competențe de bază și în activități care urmăresc dezvoltarea abilităților personale.
       În luna octombrie s-au aplicat teste docimologice intermediare pentru a surprinde nivelul cursanților și progresul pe care l-au înregistrat.
       În cadrul activităților de tip educație remedială, s-au desfășurat activități de evaluare  formativă a grupului țintă; iar în funcție de acestea s-au desfășurat activități de remediere și recuperare la limba română și matematică conform programei școlare naționale.
       Pe tot parcursul lunii octombrie s-au desfășurat activități de remediere, punându-se accent pe sistematizarea și consolidarea noțiunilor, deoarece se apropie evaluarea finală
       În cadrul activitatilor de tip școala de vară/duminică s-a urmărit creșterea stimei de sine și dezvoltarea personală a fiecărui copil din grupul țintă. Prin manifestarea liberă a talentului și a înclinației, fiecare elev poate fi valorizat, lucru ce aduce un plus de încredere, premisă a succesului școlar.
      Activitățile desfășurate în acest tip de școală, au în centrul atenției elevul aflat în dificultate, cu nevoile și particularitățile sale ce vor fi analizate și compensate în mod individual.
      Am fost prezenți cu produse ale activității copiilor, fotografii la postul de televiziune TELE M, în cadrul emisiunii Tirigong, emisiune în care s-au prezentat activitățile în care suntem implicați din cadrul proiectului.
 

Proiect POSDRU „Dezvoltarea Programelor de Studii Universitare şi Extinderea Oportunităţilor de Învăţare pentru Studenţi şi Piaţa Muncii”
 

      Fundația Solidaritate și Speranță, Partener 3 în cadrul proiectului „Dezvoltarea Programelor de Studii Universitare şi Extinderea Oportunităţilor de Învăţare pentru Studenţi şi Piaţa Muncii”, cod proiect POSDRU/156/1.2/G/133630, finanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane a organizat la Galați o serie de sesiuni de informare privind Dezvoltarea Durabilă în pregătirea studenților.
      În luna octombrie, s-a desfășurat cursul de manager proiect perfecționare în orașele Suceava, respectiv Galați. Din totalul de 56 de cursanți, la examenul de finalizare, au fost prezenți 55 dintre ei, iar rata de promovare a celor prezenți la examen, a fost de 100%.
      Deasemenea, în cele două orașe Galați respectiv Suceava, au avut loc și activități de instruire cu studenții, privind egalitatea de gen, egalitatea de șanse și strategii antidiscriminatorii.
Vineri, 30.10.2015, în sala de Conferințe a Casei Diaconia aflată în Strada Costache Negri, nr. 48, Iași a avut loc o Conferință de presă la care au participat peste 20 de persoane, reprezentanți ai partenerilor sociali, studenți din grupul țintă din cadrul proiectului și reprezentanți ai mass-mediei locale.
       Scopul acestei conferințe a fost acela de a puncta gradul de atingere al indicatorilor de proiect aflați în responsabilitatea Fundației Solidaritate și Speranță, Partener în cadrul proiectului. S-a discutat despre felul în care s-au implementat, pas cu pas urmatorele activități:  
- Încheierea a nouă parteneriate sociale, scopul lor și acțiunile comune desfășurate;
- Informațiile și mijloacele de diseminare ale următoarelor materiale: Discriminare și strategii antidiscriminatorii, Egalitate de gen, Egalitate de șanse, Dezvoltarea durabilă, Ghid de bune practici în parteneriate, Ghid de evaluare a studenților pe piața muncii;
- Cursurile acreditate ANC de perfecționare în ocupația de Manager Proiect;
- Alte activități de instuire, informare și promovare desfășurate anterior în cadrul proiectului.
 


Proiect POSDRU
 „Credem în viitorul tău! – Prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii în rândul copiilor și tinerilor cu domiciliul în foste zone industrializate din regiunea de Nord-Est și Sud-Est”
 

       Proiectul „Credem în viitorul tău!” este implementat în intervalul martie – decembrie 2015 de Fundația Solidaritate și Speranță Iași în parteneriat cu Colegiul Ștefan cel Mare din Hîrlău și Fundaţia Împreună din Galaţi și are ca scop prevenirea si corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii în rândul copiilor, preșcolari și elevi, și al tinerilor cu vârsta mai mică de 18 ani, cu domiciliul în foste zone industrializate din regiunile Nord-Est și Sud-Est a țării noastre. Proiectul pune un accent și spre oferirea de servicii populației rome din cele două regiuni.
       Luna octombrie a debutat cu un concurs de creație adresat celor 342 de copii şi tineri, beneficiari ai proiectului. Concursul a fost organizat la nivelul întregului parteneriat, a fost structurat pe trei etape, unde beneficiarii cu vârste cuprinse între 5 şi 17 ani au fost împărțiți în 4 categorii de vârstă.
       Prima etapă a fost dedicată desenului în creion, unde cei mici au reprezentat chipul toamnei iar cei mari ce îşi doresc ei cel mai mult. Etapa a II-a a constat într-o compoziție de toamnă în relief unde participanții aveau libertatea de a utiliza orice tip de materiale. Etapa a III-a a reunit câștigătorii fiecărei categorii de vârstă la Iaşi pentru confruntarea finală şi stabilirea clasamentului final. Ultima etapă a pregătit surprize concurenților care au trecut prin probe individuale şi de grup diverse, experimentând mai multe forme ale creativității: desen, compoziție, dans, muzică şi teatru.
       Premiile oferite de organizatori pentru fiecare categorie de vârstă au fost: Premiul I – un laptop, premiul II – o tabletă, premiul III- un aparat foto. Deasemenea s-a extras şi un premiu de popularitate, care a constat într-un telefon mobil.
       S-au continuat activitățile educaționale pentru beneficiarii înscriși în centrul de zi, școlile de sâmbătă şi programul de tip a doua șansă şi activitatea de consiliere socio-psihologica a părinților şi tutorilor copiilor înscriși în centrul de zi şi școlile de sâmbătă.


 

© FSS 2024. Toate drepturile rezervate. | ANPC