Buletin de Știri luna Aprilie 2016

Buletin de știri luna Aprilie 2016

DOAMNE AJUTĂ!

Primiți acest buletin de știri, din dorința de a vă informa cu privire la activitățile desfășurate în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță.

Cantina  socială
Sfântul Sava

Pe parcursul lunii Aprilie s-au prezentat în cadrul programului Cantina  Socială  Sfântul Sava 139 de beneficiari, dintre care 101 beneficiari (45 copii si 56 adulți) - proiect subvenționat de la bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, derulat in baza prevederilor Lg.34/1998,  iar  alți  38 de copii  beneficiază de un prânz cald din contribuție  proprie, din cadrul  Fundației Solidaritate si Speranță.
S-au desfăşurat activităţi de vizită la domiciliu, de informare, de consiliere şi facilitare si accesului la alte servicii specializate (sprijin în depunerea documentației, necesare eliberării certificatului de încadrare in grad de handicap), în vederea integrării sociale, a copiiilor şi adulţilor.
 La sfârșitul lunii, beneficiarii din cadrul Cantinei sociale au primit pachete cu produse  alimentare pentru  Sarbatorile de  Paști.
Beneficiarii cu dificultate în deplasare sau nedeplasabile s-au putut bucuca, de transportul  gratuit al prânzului la domiciliu.

Centrul de Asistență Socialăși Îngrijire la Domiciliu
Sfântul Mina

În luna aprilie, Centrul de Asistență Socială și Îngrijire la Domiciliu Sfântul Mina, al Fundației Solidaritate și Speranță, a acordat o atenţie specială identificării de noi cazuri sociale, pentru a veni în sprijinul persoanelor suferinde de boli cronice invalidante sau a celor de vârsta a treia, care se confruntăcu diverse probleme de natură socială.
Tot în cursul lunii aprilie, unii dintre beneficiarii serviciilor amintite și-au exprimat dorința de primenire spirituală, iar angajații fundației i-au susținut în acest demers, înlesnind legătura cu preoții lor duhovnici.
Simbol al dragostei creştine, masa pascală a 31 de vârstnici a fost mai plină de căldură prin aportul Fundației Solidaritate și Speranță, care le-a oferit pachete alimentare.
Pe parcursul lunii aprilie, Centrul de Asistență Socială și Îngrijire la Domiciliu Sfântul Minaa oferit servicii de îngrijire la domiciliu pentru un număr de 51 persoane vârstnice.

Consiliere și Reabilitare a Persoanelor Dependente de Alcool și alte Droguri
Sfântul Nicolae

Pe durata lunii aprilie 2016, s-au înregistrat 3 cazuri noi de persoane care au solicitat ajutor din partea specialiștilor Centrului de zi pentru reabilitarea din dependența de alcool, dar și pentru ameliorarea suferințelor familiei cauzate de conviețuirea alături de o persoană dependentă.
În această lună cazurile înregistrate au fost din Iași. Pe lângă serviciile de consiliere individuală, evaluare psihologică și terapie, beneficiarilor le-a fost facilitată integrarea și participarea la grupurile auto – suportive (Alcoolicii Anonimi, Fumătorii Anonimi și Al-Anon- pentru persoanele codependente).
În data de 25 aprilie, a avut loc o serată duhovnicească cu tema „Dependență și credință” cu sprijinul protos. Nicodim Petre, preot misionar al Departamentului Tineret și Misiune în Universități din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În prima parte a întâlnirii părintele Nicodim a ținut o scurtă conferință cu privire relația dintre dependență și libertate și cum trebuie înțeleasă aceasta. S-au oferit argumente cu privire la cum poate înțelege mai bine persoana dependentă libertatea și cum o poate obține în raport cu boala cu care se confruntă. Pentru aceasta s-au explicat termeni precum patimă, frică și necunoaștere, termeni aflați în antiteză cu cel de  libertate. În a doua jumătate a întâlnirii persoanele prezente au adresat întrebări invitatului cu privire la modul în care poate acționa în viața particulară atunci când se confruntă cu o problemă legată de cele discutate anterior. Părintele Nicodim a răspuns în măsura cunoștințelor întrebărilor propuse.

Centrul de Zi pentru copii

Sfânta Marina

Luna Aprilie a fost îmbrățișată cu bucurie și cu multe activități extrașcolare de către beneficiarii Centrului de zi pentru copii Sfânta Marina.
 Fiecare zi petrecută la Centrul de copii  Sfânta Marina  aduce beneficiarilor diverse activități în aer liber sau în sală, cum ar fi ateliere de pictură, lecții deschise sau diverse jocuri în parc. Toate acestea pentru a-i ajuta pe copii să se integreze în colectivitate, să socializeze dar și să își îmbunătățească vocabularul și să dezvolte abilități practice necesare relaționării eficiente cu cei din jur, fie că sunt adulți sau copii.

Tema de discuţie care a avut loc în cadrul lecţiilor deschise, a fost intitulată Familia mea...reguli familiale!  Prin dezbaterea acestui subiect, copiii şi-au exprimat în mod voluntar relaţiile şi regulile pe care le au în familie, regulile pe care trebuie să le pună în aplicare, importanţa regulilor familiale, apoi copiii au avut de realizat o activitate creativă descriind în mod artistic regulile din familie.
În ziua de 13.04.2016, copiii au fost premiaţi cu diplome, dulciuri, jucării, cărticele, şi amulete din ipsos pentru a continua activitatea de creație artistică şi acasă. Premierea a avut loc în urma activităţii de creație prin tehnica decupaje, desfăşurată în cadrul Centrului de zi pentru copii Sfânta Marina având ca coordonatori de activitate pe d-na Marina Boariu, Coordonator Ateliere PRO şi d-ra pedagog şcolar Alina Bărbieru.

Centrul de Zi pentru copii

Mia Casa Inculeţ

În luna aprilie, copiii centrului au desfăşurat numeroase activităţi deosebite având în vedere că a fost şi Săptămâna Altfel. Au gătit împreună cu studentele din Norvegia, care fac practică la centrul nostru, tacos, vafe, sarmale.
Având în vedere că primăvara şi-a intrat pe deplin în drepturi aufăcut curăţenie prin jurul centrului, au văruit copacii, au făcut băncuţe din lemn, am pictat pe pânză.
De asemenea, au început să confecţioneze bluze tradiţionale (ii) pe care aceştia le vor purta la concertul Zâmbește, Copile!din 28 iunie.
În apropierea Sfintelor sărbători Pascale, copiii centrului au colorat oua prin tehnica decupajului (șervețelului).
Pe data de 22 aprilie un grup de oameni cu suflet mare împreună cu dl Mirel Găluşcă s-au transformat în iepuraşi şi au venit încărcaţi cu daruri pentru copii.