CENTRUL DE HIPOTERAPIE ȘI ECHITAȚIE - "SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE"
Istoric:
Înfiinţat în anul 2015 prin Proiectul European „Pași spre incluziunea profesională prin dezvoltarea economiei sociale”, Centrul de hipoterapie și echitație Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Structură de Economie Socială (SES) își propune să vină în ajutorul tuturor copiilor, în special celor care manifestă tulburări din spectrul autismului, cu o alternativă la terapiile ocupaționale promovate în mediul social actual.
De ce hipoterapie?
Călăria terapeutică, denumită și terapia asistată de cai, înseamnă folosirea calului în activități de recuperare psihomotorie, sub asistența directă a unui psihoterapeut și a unui antrenor de hipoterapie. Această formă mai nouă de terapie asistată implică aşezarea copilului pe cal şi răspunsul acestuia la cele trei mişcări de legănare ale calului, fiind stimulată astfel dezvoltarea emoțională, socială dar și cea motorie.
A fost demonstrat științific că echitația psihoterapeutică vine și în ajutorul copiilor cu deficiențe de atenție și memorare. Creierul se relaxează în timpul ședințelor de călărie, momentele ulterioare dedicate memorării și învățării beneficiind de o concentrare maximă. Persoanele excluse din societate, copii ce trec prin traumele unui familii aflate în divorț sau cei care suferă de depresie își poate găsi mai ușor momente de liniște și alinare în preajma cailor.
Beneficiile hipoterapiei:
Tot mai multe studii recente dezvăluie faptul că în urma acestei terapii există rezultate promițătoare în ceea ce privește recuperarea unor afecțiuni neuropsihice, neurolingvistice și chiar neuromotrice. Sintetizând principale studii științifice, hipoterapia are numeroase beneficii în dezvoltarea copiilor:
- creşterea încrederii în sine și stabilitate emoțională;
- dezvoltarea atenţiei și memoriei;
- apariția și dezvoltarea limbajului;
- îmbunătăţeşte postura corpului și echilibrul, ajutând la un mers corect în cazul copiilor;
- creșterea interesului pentru lumea înconjurătoare;
- dezvoltarea răbdării;
- creșterea capacitații de asumare a responsabilităților;
- controlul emoțional și autodisciplina;
- interesul, respectul și grija față de animale;
- integrarea socială și o mai bună comunicare;
Beneficiarii centrului vor fi asistați de către o echipă formată din profesioniști, persoane cu studii în domeniu: un psiholog, instructori de echitație și hipoterapie și un kinetoterapeut.
Responsabil: Leonard Deloiu
Tel: 0760.282.020