CENTRUL DE HIPOTERAPIE ȘI ECHITAȚIE - "SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE"

Descrierea activității SES-ului din cadrul proiectului „Pași spre incluziunea profesională prin dezvoltarea economiei sociale”

Fundația Solidaritate și Speranță din Iași, un actor principal pe scena ajutorării celui aflat în suferință, își propune ca în cadrul proiectului „Pași spre incluziunea profesională prin dezvoltarea economiei sociale” să deschidă o Structură de Economie Socială (SES) în care să funcționeze un centru de hipoterapie. Așa cum precizează și titulatura, în cadrul centrului se va pune în aplicare un mod inedit de a face terapie – tehnici terapeutice cu ajutorul cailor și poneilor.

Adresându-se tuturor copiilor, în special celor care manifestă tulburări din spectrul autismului, centrul de hipoterapie se dorește o alternativă la terapiile ocupaționale promovate în mediul social actual.

De ce hipoterapie?

Călăria terapeutică, denumită și terapia asistată de cai, înseamnă folosirea calului în activități de recuperare psihomotorie, sub asistența directă a unui psihoterapeut și a unui antrenor de hipoterapie. Această formă mai nouă de terapie asistată implică aşezarea copilului pe cal şi răspunsul acestuia la cele trei mişcări de legănare ale calului, fiind stimulată astfel dezvoltarea emoțională, socială dar și cea motorie.

A fost demonstrat științific că echitația psihoterapeutică vine și în ajutorul copiilor cu deficiențe de atenție și memorare. Creierul se relaxează în timpul ședințelor de călărie, momentele ulterioare dedicate memorării și învățării beneficiind de o concentrare maximă. Persoanele excluse din societate, copii ce trec prin traumele unui familii aflate în divorț sau cei care suferă de depresie își poate găsi mai ușor momente de liniște și alinare în preajma cailor.

Beneficiile hipoterapiei

Tot mai multe studii recente dezvăluie faptul că în urma acestei terapii există rezultate promițătoare în ceea ce privește recuperarea unor afecțiuni neuropsihice, neurolingvistice și chiar neuromotrice. Sintetizând principale studii științifice, hipoterapia are numeroase beneficii în dezvoltarea copiilor:

-    creşterea încrederii în sine și stabilitate emoțională;
-    dezvoltarea atenţiei și memoriei;
-    apariția și dezvoltarea limbajului;
-    îmbunătăţeşte postura corpului și echilibrul, ajutând la un mers corect în cazul copiilor;
-    creșterea interesului pentru lumea înconjurătoare;
-    dezvoltarea răbdării;
-    creșterea  capacitații de asumare a responsabilităților;
-    controlul emoțional și autodisciplina;
-    interesul, respectul și grija față de animale;
-    integrarea socială și o mai bună comunicare;

Activitatea va fi desfășurată într-o locație nouă și modernă, alcătuită dintr-o clădire ce va avea în componență o sală de fizioterapie și un cabinet psihologic. Centrul hipoterapeutic va beneficia de un manej spațios, de un grajd ce va conține 10 boxe construite după normele în vigoare. Proiectul în vigoare își propune ca beneficiarii să se poată folosi de un efectiv de patru caii și doi ponei, cu posibilitatea ca acest efectiv să fie mărit pe viitor.

Beneficiarii centrului vor fi asistați de către o echipă formată din profesioniști, persoane cu studii în domeniu: un psiholog, instructori de echitație și hipoterapie și un kinetoterapeut.

Oameni și cai, împreună vor sluji la binele unor copii ce au nevoie de atenția noastră, cu scopul de a primi o șansă în plus la o viață normală în care bucuria să nu fie un privilegiu exclusivist.