Ajuta FSS

CENTRUL DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ȘI ÎNGRIJIRE LA DOMICILIU PENTRU PERSOANE ÎN DIFICULTATE SFÂNTUL MINA

1.    Prezentare

    Centrul de Asistență Socială și Îngrijire la Domiciliu pentru persoane aflate în dificultate Sfântul Mina a debutat cu servicii de îngrijire pentru persoane vârstnice, defavorizate din punct de vedere socio-economic, afectate de boli grave și fără sprijin din partea familiei. Pe parcursul celor 10 ani de activitate, centrul și-a orientat serviciile și către persoanele afectate de boli cronice invalidante. În prezent, programul oferă la domiciliu servicii specializate unui număr constant de 50 de persoane.
     În acordarea serviciilor, Fundația Solidaritate și Speranță pune accentul pe abordarea integrată a fiecărui caz, atât din punct de vedere socio-medical, cât și psiho-afectiv și spiritual, urmărindu-se creșterea calității vieții în ansamblu a beneficiarilor, prevenirea agravării situației de dependență și menținerea autonomiei persoanei.

2.    Tipuri de servicii:

•    Servicii de îngrijire de bază: igienă corporală (parțială și totală), îmbrăcare și dezbrăcare, hrănire și hidratare, igiena eliminărilor, transfer și mobilizare, prevenirea escarelor, deplasare în interior, comunicare;
•    Servicii de suport: ajutor pentru prepararea hranei, activități de menaj, companie, cumpărături, plata facturilor, sprijin pentru deplasări în exterior, spălare rufe, ridicarea biletelor de trimitere și a rețetelor medicale prescrise lunar de medicii de familie ai beneficiarilor, ridicarea rețetelor medicale speciale (Clinica Ghelerter), cumpărarea medicamentelor de la farmacii, facilitarea internării beneficiarilor în clinici de specialitate, asigurarea transportului beneficiarilor la deplasări în exterior.
•    Consiliere socială și sprijin direct în obținerea unor drepturi sociale;
•    Activități culturale și de socializare  – aniversarea zilelor de naștere, evenimente culturale, pelerinaje, colinde;
•    Servicii de recuperare: fizioterapie, kinetoterapie și masaj terapeutic;
•    Servicii medicale: tratamente medicale injectabile, perfuzabile și p.o., efectuarea de electrocardiograme, dozarea glicemiei, monitorizarea parametrilor funcționali, supravegherea administrării tratamentului p.o., pansarea rănilor și tratamentul escarelor, îngrijirea stomelor etc.

3.    Rezultate obținute în anul 2014:

     În anul 2014 Fundația Solidaritate și Speranță, în parteneriat cu Direcția de Asistență Comunitară a Primăriei Municipiului Iași, a derulat proiectul Servicii specializate de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor, finanțat din bugetul Consiliului Local, în cadrul căruia 60 de vârstnici aflați în dificultate au beneficiat lunar de sprijin material, constând în alimente, medicamente, vitamine și scutece pentru adulți.
     Un total de 107 persoane au beneficiat de servicii de îngrijire socio-medicală la domiciliu. Peste 11 pachete de scutece pentru adulți, absorbante și aleze au fost distribuite beneficiarilor imobilizați sau cu probleme de incontinență. De asemenea, 20 beneficiari au fost în pelerinaje la mănăstiri din Moldova și un total de 94 persoane afectate de boli cronice invalidante, cu venituri reduse au beneficiat de pachete alimentare la sărbătorile de Paști și Crăciun.
     Nu în ultimul rând, o parte din beneficiari au participat la concertele organizate de Fundația Solidaritate și Speranță, bucurându-se de prezența unor invitați celebri cum ar fi Corul Național de Cameră Madrigal și artista Paula Seling.

4.    Personalul centrului:

     Echipa de specialiști care activează în cadrul centrului este formată din 3 asistenți sociali, 1 medic specialist, 3 asistente medicale și 4 îngrijitoare bătrâni și bolnavi la domiciliu. La aceștia se adaugă persoane care activează ca voluntari: 4 specialiști ( 1 psiholog, 1 îngrijitor la domiciliu, 1 kinetoterapeut, 1 tehnician maseur) și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae, secția Asistență Socială și de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, Specializarea Kinetoterapie și motricitate specială.

5.    Finanțări

    Fundația Solidaritate și Speranță a beneficiat în anul 2014 de subvenție de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, acordată în baza Legii 34/1998, și de finanțare de la bugetul local, prin proiectul Servicii specializate de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor.
De asemenea, în fiecare an, activitatea centrului este susținută din fondurile  Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ca principal finanțator al Fundației Solidaritate și Speranță.

Date de contact – telefon: 0727 331103.    

 

© FSS 2019. Toate drepturile rezervate. | ANPC